lördag 21 april 2007

Biljard & Snooker, är det samma sak?

Eftersom det anordnas världsmästerskap i Snooker här i Sheffield i dagarna eller snarare veckorna så tänkte jag att skulle ta och berätta lite om vad snooker är för något! (glömde ta med det i förra inlägget, lite förvirrad)

En snookermatch spelas mellan två deltagare. Bordet som matchen spelas på är betydligt större än ett normalt biljardbord medans fickorna och bollarna är något mindre än i andra biljardvarianter. På bordet har man 15 röda och sex färgade bollar, samt en vit köboll. De röda bollarna är värda en poäng vardera och de färgade mellan två och sju, enligt följande:
Röd - 1 poäng
Gul - 2 poäng
Grön - 3 poäng
Brun - 4 poäng
Blå - 5 poäng
Rosa - 6 poäng
Svart - 7 poäng

Spelaren använder en kö för att träffa den vita bollen, vilken i sin tur ska träffa någon av poängbollarna. Spelaren börjar med att försöka sänka en röd boll. Om han lyckas får han gå vidare till att försöka sänka en färgad. Lyckas han igen, plockas den färgade bollen upp och återplaceras på sin bestämda plats, och sedan är det tillbaka till röd. Så fortsätter det tills alla röda bollar är borta från bordet. Därefter sänker man de färgade i poängordning, från gul till svart. Om man misslyckas med att sänka en boll, är det den andre spelarens tur att försöka. Om den misslyckade stöten dessutom är regelvidrig – om man till exempel träffar fel poängboll med köbollen, eller om köbollen förlöper ner i ett hål – kallas det foul, och motspelaren tilldelas foulpoäng. Om en spelare lägger undan köbollen (vit) så att motståndaren inte kan träffa korrekt boll, sägs det att han är snookrad (ungefär ställd, lurad). Spelets namn, Snooker, kommer just från sättet att få foulpoäng genom att tvinga motståndaren till misstag.
(info från wikipedia)

Skulle ni vilja veta mer om Snooker än vad jag just beskrivit kan ni alltid kolla in de här sajterna!
För dem som inte förstod det så kan (kunde) jag absolut ingenting om snooker, tacka vet jag internet. Däremot har jag en pojkvän som tycker det är ganska skoj att titta på.

Vinnaren i världsmästerskapen här i Sheffield kammar hem en vinstsumma på 220.000£... kanske borde man vart bra på snooker ändå? ;)
Vad gäller frågan i rubriken på inlägget så nej, biljard och snooker är inte samma sak!

Inga kommentarer: