onsdag 21 februari 2007

600 rupees now, save 50.000 rupees later!

Satt och läste the Times vid frukosten i morse och fick syn på en sjukt skrämmande artikel! Hospital mass grave found as India cracks down on female infanticide heter den och i den får vi berättat för oss hur blivande föräldrar i Indien väljer abort då de fått reda på att barnet de skall få är en flicka. Test som visar om barnet skall bli en pojke eller flicka är förbjudna i Indien men ändå utförs de "under bordet" på de flesta sjukhus. Ett företag som säljer ultraljudsmaskiner för att kunna bestämma kön på fostret har en reklamslogan som lyder 600 rupees now, save 50.000 rupees later. Vad de menar med detta reklambudskap är att deras enkla test kan hjälpa gravida kvinnor/par från att behöva betala de närmare 18.000 pund det kan kosta dem senare att få sina flickor bortgifta...
  • Det föds 1.05 pojkar på varje flicka i Indien, det är precis tvärtom mot i resten av världen.

  • Det finns 9.6 miljoner fler indiska pojkar, än flickor mellan 0-14 år.

  • 10 miljoner foster av kvinnligt kön beräknas ha tagits bort med hjälp av abort sedan 1994 då ultraljud användes för första gången i Indien.

Att det är man man ska vara i Indien råder det ingen tvekan om, endast 48.3% av kvinnorna är läskunniga jämfört med 70.2% bland männen. Det är alltså i nästan 100 av 100 fall männen i familjen som får chansen att studera. Detta märks verkligen av på universitetet jag studerar på här i Sheffield, här finns nämligen en väldans massa indiska internationella studenter (utbytesstudenter som stannar under hela sin utbildning), men jag har inte sett en endaste kvinnlig sådan!

Skrämmande!!!



2 kommentarer:

Anonym sa...

verkligen skrämmande!

Fröken Jennie sa...

Ja visst är det! Kul att du kommer på partajet förresten :) Kram